Tuesday, September 24, 2013

ဗိုက္ပူေနပါက လိုက္နာ သင့္ေသာ နည္းလမ္းမ်ား




ဗိုက္ပူေနပါက လိုက္နာသင့္ေသာ နည္းလမ္းမ်ား

ဗိုက္ပူ တာေၾကာင့္ အဝတ္အစား ဝတ္ဆင္ရာမွာ စမတ္က်နမႈ မရွိသလို က်န္းမာေရး ကိုလည္း ထိ ခိုက္ ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ပူေနၿပီ ဆိုရင္ လိုက္နာသင့္တဲ့ နည္းလမ္းေတြကို အႀကံ ျပဳလိုက္ပါတယ္။

(၁) က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကို ထိန္းသိမ္းပါ
သင့္ ခႏၶာကိုယ္က စံ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထက္ မ်ားေနရင္ အပို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ ေလ်ာ့ က် ေစဖို႔ လုပ္ေဆာင္ ရပါေတာ့မယ္။ 

အဲဒီလိုျဖစ္ ဖို႔ဆိုရင္ သင္ စားတဲ့ ပမာဏထက္ ကယ္လိုရီပိုမို ေလာင္ကြ်မ္းေအာင္ လုပ္ေဆာင္ ေပးပါ။ ဝမ္းဗိုက္ ဘက္က ၾကြက္သားေတြ ၾတြ သန္စြမ္းေအာင္ အိပ္ထမတင္ ေလ့က်င့္ခန္း၊ အေလးမတဲ့ ေလ့က်င့္ ခန္း၊ ထိုင္ထေလ့ က်င့္ခန္း စတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ လုပ္တာက အေကာင္းဆံုး နည္းပါ။ ဒါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစတဲ့အျပင္ ဝမ္းဗိုက္ကို ခ်ပ္ရပ္ ေစပါတယ္။




(၂) အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ား စားပါ
အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစာကို စားတာေၾကာင့္ ေလပြ၊ ေလထတာမ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါတဲ့ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္တဲ့ အစာေတြက ဗိုက္ျမန္ျမန္ ျပည့္ေစၿပီး ဟင္းသီး ဟင္း ရြက္ေတြ က ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါး ပါတယ္။

(၃) ဆားေလွ်ာ႕စားပါ
လူအမ်ားစုဟာ ဆိုဒီယမ္ကို လိုအပ္တာထက္ ႏွစ္ဆပိုစား ေနၾကတယ္လို႔ ကြ်မ္းက်င္သူ ေတြက အႀကံျပဳ ထားပါတယ္။ ဆားအမ်ားႀကီး စားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုး ေစႏိုင္သလို ေလပြ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆားပါဝင္မႈ မ်ားတဲ့ အဓိက ရန္သူက တာရွည္ ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြပါ။ 

ဒီအစာေတြ မစားခင္ အာဟာရ တန္ဖိုးကို အရင္ ဖတ္ၾကည့္ပါဦး။ ဗိုက္သားခ်ပ္ ရပ္ဖို႔အတြက္ အေကာင္း ဆံုးက လတ္ဆတ္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို သံုးၿပီး အိမ္မွာ မိမိဘာသာ ခ်က္ျပဳတ္ၿ႔ပင္ဆင္ ၿပီး စားတာပဲ ျဖစ္ ပါတယ္။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္တာက ဆိုဒီယမ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

(၄) အစာကို နည္းနည္းႏွင္႕ မၾကာခဏ စားပါ
ညစာကို မ်ားမ်ား စားတာေၾကာင့္ ဗိုက္ပူ ေနတယ္ဆိုရင္ နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာ ခဏစားတဲ့ အေလ့အထ ကို ေျပာင္း လဲ ၾကည့္ပါ။ ေန႔စဥ္ အခ်ိန္ ၃-၄ နာရီၾကာတိုင္း အစာနည္းနည္း စားေပးပါ။ ဒါဆိုရင္ ဗိုက္ဆာတာ နဲ႔ အစာကို စားသင့္တာ ထက္ပိုစားမိတာမ်ိဳး ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္း သြားပါလိမ့္မယ္။

(၅) ဆရာဝန္ႏွင့္ ေတြ႕ဆံုေဆြးေႏြးပါ
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေပမယ့္ ခါးအတိုင္း အတာက ေလ်ာ့က်မႈ မရွိဘူး ဆိုရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ဖို႔ လိုပါတယ္။



 Written by 
credit to Myawady                   
 ၿမ၀တီ မွကူးယူေဖၚၿပသည္....

No comments:

Post a Comment