Wednesday, December 31, 2014

မီးဖိုေခ်ာင္ ထဲက စဥ္းတီတံုး ကို သတိထား




 စဥ္းတီတံုး သည္ မီးဖိုေခ်ာင္ တစ္ခု တြင္ မပါမျဖစ္ ပစၥည္းျဖစ္သည္။ သူရွိ မွ အသားငါး တင္ ခုတ္ လို႔ ရသည္။ အသီး အရြက္ တင္ျဖတ္ လို႔ ရသည္။ လူသား တို႔ စားသမွ် အေတာ္ မ်ားမ်ားသည္ စဥ္းတီ တံုးေပၚတြင္ ခုတ္ ထစ္ ျဖတ္ေတာက္ ခံၿပီးမွ ဒယ္အိုး ထဲ ေရာက္ကာ လူသားတို႔ အစာအိမ္ထဲ ေရာက္ လာျခင္း ျဖစ္သည္။
                    
 ေနာက္ဆံုး ေလ႔လာ မႈ စစ္တမ္း သစ္ တစ္ရပ္ အရကား စဥ္းတီတံုး သည္ အိမ္သာ ဘိုထိုင္ ေႂကြခြက္ ထက္ပင္ ဘက္တီးရီးယား (၂၀၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေနေၾကာင္း သိရသည္။ 

 ေလ႔လာမႈ စစ္တမ္း ကို တစ္ ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းေရး ဆိုင္ရာ ေကာင္စီ ျဖစ္ေသာ Global Hygiene Council က ျပဳလုပ္ျခင္း ျဖစ္သည္။ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း (၄၀) ရာခိုင္ႏႈန္း သည္ အိမ္တြင္း တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းေရး ညံ့ဖ်င္းျခင္း အရင္းခံျဖစ္ေၾကာင္းလည္း GHC က ေျပာသည္။


စဥ္းတီတံုး အပါအ၀င္ အိမ္တြင္ မၾကာမၾကာ ကိုင္တြယ္ ခံရေသာ ပစၥည္း မ်ားသည္ အီကိုလိုင္ ကဲ႔ သို႔ေသာ ဘက္တီးရီးယား မ်ား စြဲကပ္လ်က္ရွိသည္။
                  
 ““အိမ္တြင္း သန္႔ရွင္းမႈ မရွိဆံုး ေနရာေတြ ကို ေရြးထုတ္ သုေတသန ျပဳၾကည့္ေတာ့ အံ့အားသင့္ စရာ ေကာင္းေလာက္ေအာင္ ေတြ႕ရတာ ကေတာ့ စဥ္းတီတံုး ပဲ။ သူ႔မွာ ေတာ္ေတာ္မ်ား မ်ား ဘက္တီးရီးယား မ်ား တာ ေတြ႕လိုက္ရတယ္။ 

ကိုယ္႔အိမ္ ကိုယ္ လည္း ျပန္သံုးသပ္ ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ စဥ္းတီတံုး ကို ေသခ်ာ တိုက္ခၽြတ္ ေဆးေၾကာတာ သိပ္နည္းတယ္ ဆိုတာ သိႏုိင္တယ္။ လွီး စရာ ရွိရင္ စဥ္းတီတံုး ေရနည္းနည္း စြတ္ၿပီး ခုတ္ၾက ထစ္ၾက ေတာ့ တာပဲ”” ဟု အစား အေသာက္ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္ လီဆာ အက္ကာေလ က ေျပာသည္။

                   ““လူေတြ က အိမ္တြင္း သန္႔ရွင္းေရး ဆိုရင္ အိမ္သာေလာက္ ပဲ အာ႐ံုေရာက္ၾကတယ္။ လူေတြ ဆီ ဘတ္တီးရီးယား အေရာက္ႏုိင္ ဆံုး ျဖစ္တဲ့ စဥ္းတီတံုး ကို ေမ့ေနၾကတယ္။ စဥ္းတီတံုး က တစ္ဆင့္ လူေတြ ဆီ ဘတ္တီးရီးယား အေရာက္ဆံုး ပဲ”” ဟု၄င္းက ဆက္ေျပာသည္။
                  
 ေန႔စဥ္ မခ်က္ျပဳတ္ မီ စဥ္းတီတံုး ကို သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးေၾကာ ဖို႔ လိုသလို၊ ခ်က္ျပဳတ္ ၿပီးလွ်င္ လည္း တစ္ႀကိမ္ သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးေၾကာ ဖို႔ လိုေၾကာင္း စစ္တမ္း က လမ္းညႊန္သည္။



လန္ဒန္၊ ဒီဇင္ဘာ ၁၉ သန္းထုိက္စုိး
Source: Daily Mail
The Messenger
From... http://www.searchmyanmar.com/link/frame/cid/45382


No comments:

Post a Comment