Saturday, January 17, 2015

မိုးရာသီ နဲ႔ ဒူးရင္း သီး ( စားၿခင္း အက်ိဳးေက်းဇူး )


အနံၿပင္း တဲ႔ အထဲ မွာ သူက ထိပ္ဆံုး က ပါလို႔ မၾကိဳက္သူ အမ်ားရဲ႕ ႏွာေခါင္းရူ႔ံ တာေတြ ခံေန ရတဲ႔ စားေကာင္း ေသာ အာဟာရ ၿဖစ္လွ တဲ႔ အသီး ပါ။ မိုး ကာလ ရာသီခ်ိန္ နဲ႔ အညီ ေပါေပါ နဲ႔ စားနိင္ လာ တဲ႔ ႏွစ္သက္ သူမ်ား အတြက္ ဒူးရင္းသီး ပါ။ 

အဂၤလိပ္ နာမည္ မွာ လည္း Durian လို႔ပဲ ေခၚၿပီး ရုကၡ ေဗဒနာမည္ ကေတာ႔ Durio zibethinus လို႔ေခၚေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒူးရင္းသီး မ်ိဳး ၃၀ေလာက္ အမ်ိဳးစား ကဲြ မ်ား ရွိၿပီး ထိုထဲ မွာမွ အမ်ိဳးအစား (၉) မ်ိဳးေလာက္သာ စားေကာင္းပါတယ္။  

နိင္ငံတကာ ေစ်းကြက္ေတြ မွာေတာ႔ Durio zibethinus ဆိုတဲ႔ ဒူးရင္း တစ္မ်ိဳး သာ ရရွိၿပီး က်န္တဲ႔ အမ်ိဳး အစားေတြ ကိုေတာ႔ ေဒသတြင္း မွာ သာေရာင္းခ် လ်က္ရွိပါတယ္။

ဒူးရင္းသီး ဟာ အပူပိုင္း သစ္သီးေတြ ၿဖစ္တဲ႔ ဌက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး တို႔လို ပဲ အာဟာရ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳ ဓာတ္ေတြ မွာ ၾကြယ္၀ပါတယ္။ 





ဒူးရင္းသီး တစ္လံုး ကုိ ၆၀၂ ဂရမ္ေလာက္ ရွိၿပီး ကယ္လိုရီ က ၈၈၅ ႏႈန္း ရွိပါတယ္။ ထို အထဲ မွာ မွ အသား ဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္ေတြ အၿပင္ ဗီတာမင္ စီ အမ်ားဆံုး နဲ႔ ဗီတာမင္ B6 တို႔ အမ်ားဆံုး ပါ၀င္ပါ တယ္။ 

ထို ဓာတ္ေတြ ဟာ ခႏၶာကိုယ္ ရဲ႕ ခုခံမူ အားကို ၿမင္႔တင္ ေပးၿပီး ေရာဂါေတြ ကို ကာကြယ္ေပးနိ္င္ပါတယ္။ အသီးဟာ ႏူးညံ႔ လွၿပီး အစားေခ်လြယ္ေအာင္ ကူညီေပးတဲ႔ Fructose ကဲ႔သို႔ သၾကား ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္တဲ႔ အတြက္ အစားေၿခမူ ကုိ လြယ္ကူေစၿပီး ခြန္အား ကို ၿဖည္႔တင္းေပးတဲ႔ေနရာ မွာ လြယ္လြယ္ ခႏၶာကိုယ္ကို ၿဖည္႔တင္းေပးနိင္ပါတယ္။

ပိ္န္တဲ႔ သူမ်ား ကိုလည္း ၀ေစနိင္ တဲ႔ အာဟာရေတြ ပါ၀င္ၿပီး ၿပည္႔၀ လြယ္တဲ႔ မေကာင္း တဲ႔ ကိုယ္လက္ စေထာေတြ မပါ၀င္ တဲ႔ အတြက္ စားသင္႔ တဲ႔ အသီး တစ္သီး ၿဖစ္ပါတယ္။

Ref: nutrition-and-you
ေအာင္ဟိ္န္း (ရိုးရာေလး)
 From...YoYarLay

No comments:

Post a Comment