Thursday, June 4, 2015

သတိထား သင့္ တာေလး




"အီ ၾကာ ေကြး ႏွင့္ ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ ေၾကာ္ ရာ တြင္ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ ၏ အံ႕ မ ခန္း အ စြမ္း သ တၲိ မ်ား "

" အီ ၾကာ ေကြး ေၾကာ္ " "
မ ေန ႔ က ေၾကာ္ ထား ၿပီး သား ညစ္ ထပ္ ထပ္ ဆီ က်န္တစ္ ပိ သာေလာက္ ကို အ ေၾကာ္ ဆ ရာ ေလး
ကို ေသာင္း ( အ မည္ လႊဲ ) ကထင္း မီး ထိုး ၿပီး အ ပူ ေပး ေန သည္ ။
အ ခ်ိန္ က နံ နက္ ၄ နာ ရီ ၃၀ ။ေန ရာ က ရန္ ကုန္ ၿမိဳ ႔ ။
ဆီ က်န္ ေတြ ဘြမ္း ဘြမ္း ဆူ ပူ လာ ေတာ ႔ မွ ဆီ ပူ ဒယ္ အိုး ႀကီး ထဲ ကို( တစ္ လီ တာ ဆန္ ့ ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ ထဲ တြင္ ) ဆီ အ ျပၫ္ ့ ထၫ္ ့ ထား ေသာ ဝါ တာ တာ ျဖဴ တူ တူ စား အံုး ဆီ ဆီ ဘူး ႏွစ္ လံုး ကို ဘူး ခြန္ ေကာ ဆီ ပါ ဆီ ပူ အိုး ႀကီး ထဲ အ ေၾကာ္ ဆ ရာ ကေျခ ျမန္ လက္ ျမန္ ပစ္ ထၫ္ ့ လိုက္ သည္ ။
ေနာက္ ၿပီး ဂြ်စ္ ဂြ်စ္ ဂြ်စ္ အ သံ ၆ ခ်က္ ေလာက္ အ ဆက္ မ ၿပတ္ မည္ သံ ၾကား သည္ ။
လက္ ဖက္ ရည္ ဆိုင္ ေပၚ က သူ မ်ား ေသာက္ ၿပီးထား ပစ္ ခဲ ႔ ေသာ ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ အ လြတ္ ၆ ဘူး ကိုဖိ နပ္ စီး ထား တဲ ႔ ေျခ ေထာက္ နဲ ႔ ျပား သြား ေအာင္ဖိ နင္း ၿပီး ဆီ ပူ အိုး ႀကီး ထဲ အ ကုန္ ပစ္ ခ် လိုက္ သည္ ။
ဆီ အ က်န္ က တစ္ ပိ သာ ။ တစ္ လီ တာ ဘူး ႏွစ္ လံုး ထဲ က ဆီ အ သစ္ က တစ္ ပိ သာ ။ေပါင္း ဆီ ႏွစ္ ပိ သာ ။
ေရ သန္ ့ ဘူး ခြန္ နဲ ႔ ထၫ္ ႔ ထား တဲ ႔ဆီ ဘူး က ႏွစ္ လံုး ။ေရသန္ ့ ဘူး ခြန္ ေတြ ျပား ၿပီး ထၫ္ ့ လိုက္ တာ ကေျခာက္ ဘူး ။ ေပါင္း ေရသန္ ့ ဘူး ရွစ္ ဘူး ျဖစ္ ၏ ။ဆီ ႏွစ္ ပိ သာ ကို ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ ရွစ္ ဘူး ကေပ်ာ္ က် လာ ေသာ ေကာ္ ရည္ ပူ ေတြ နဲ ႔တ သား ထဲ ေပါင္း သြား တယ္ လို ႔မွတ္ ယူ လိုက္ ပါ ။
ဒါ မွ နံ နက္ ၄ နာ ရီ ေၾကာ္ ထာ တဲ ႔အီ ၾကာ ေကြး က ည ေန မိုး ခ်ဳပ္ သၫ္ ့ အ ခ်ိန္ အ ထိေလ သ လပ္ ခံ ထား ေသာ္ လည္းမ ေပ်ာ ႔ သြား ပဲ ဆင္ ႏွာ ေမာင္း လိုမာ ေတာင္ ေန မွစား တဲ ႔ လူ က ႀကိဳက္ မွာ ကိုး ဗ် ။
ဆီ ပူ အိုး ထဲ ဆီ တစ္ ပိ သာ လ်ွင္ေရ သန္ ့ ဘူး ခြန္ ၅ ဘူး ႏႈန္း ေလာက္ပစ္ ထၫ္ ့ နိဳင္ မွ အီ ၾကာ ေကြး ကႂကြပ္ ရႊ သြား ၿပီး ေလ သ လပ္ လ်ွင္ေပ်ာ ႔ စိ မ သြား ပဲ ေန မွလူ ႀကိဳက္ မ်ား သ ကိုး ။
= =
ေနာက္ ၿပီး ဆက္ ၿပီး ေျပာ ရ အံုး မယ္ ။




လက္ ၫႈိး အ ရႊယ္ ေလာက္ ဂ်ံဳ အ ေခ်ာင္း ေလးႏွစ္ ေခ်ာင္း ပူး ကပ္ ၿပီးဆီ ပူ ဒယ္ အိုး ပစ္ ထၫ္ ့ လိုက္ ၿပီး
ျပန္ ဆယ္ လိုက္ ေတာ ႔အ ရွည္ ဆယ္ လက္ မ လံုး ပတ္ ႏွစ္ လက္ မအ ရႊယ္ မွာ အ လယ္ မွာ အ ေခါင္း ေပါက္ ႀကီး နဲ ႔ထြက္ လာ တာ အံ ႔ မ ခ န္း လိ လိ ပါ ပဲ ဗ်ာ ။
ႀကီး ထြား ႏႈန္း သိပ္ မ်ား ေအာင္ဓာ တု ေဗ ဒ မႈန္ ႔ ပြ ေဆး ေဆာ္ ဒါ မႈန္ ့ ေတြအ လြန္ အ မင္း ဂ်ံဳ နဲ ႔ ေရာ နယ္ ထား တာ ကိုး ဗ် ။
= =
ဒါ နဲ ႔ ကိုယ္ ့ အိမ္ မွာ ကိုယ္ ဂ်ံဳ နယ္ ၿပီးအီ ၾကာ ေကြး စမ္း ေၾကာ္ ၾက ၫ္ ့ တယ္ ။လက္ ၫႈိး အ ရႊယ္ ဂ်ံဳ အ ေတာင့္ က ေလး ႏွစ္ ေတာင့္ ပူး ၿပီးဆီ ပူ အိုး ထဲ ထၫ္ ့ လိုက္ တာ မူ လ အ ရႊ ယ္ ပဲ ျပန္ ထြက္ တယ္ ။
ႀကီး ထြား မ လာ ဘူး ။ ထၫ္ ့ တံုး က အ ျဖဴ ေရာင္ျပန္ ထြက္ လာ ေတာ ႔ အ ဝါ ေရာင္ ။စား လို ႔ ေတာ ႔ အ ရ သာ ရွိ သား ။ျပန္ ေရာင္း ရင္ ေတာ ႔ ဘယ္ သူ မွ ႀကိဳက္ မွာ မ ဟုတ္ ဘူး ။ ။
= = = =
= = = =
ေနာက္ တစ္ ခု က.." " ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ " "
အ ခ်ိန္ က ေန႔ လည္ ၂ နာ ရီ ။ ေန ရာ က မ ႏၲ ေလး ၿမိဳ ႔ ။
ခ ရီး သြား ဟန္ လႊဲ ခင္ မင္ တဲ ႔သူ ငယ္ ခ်င္း ရွိ ရာ အ လည္ ဝင္ ခဲ ႔ ၏ ။
သူ တို ႔ မိ သား စု ကမ ႏၲ ေလး ၿမိဳ ႔ ႀကီး မွာလက္ ဖက္ ဂ်င္း နဲ ႔ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္
ေၾကာ္ ေရာင္း ၿပီးအ လြန္ စီး ပြါး တက္ ၏ ။
ေသး ေပါက္ ခ်င္ ( အ ေပါ ႔ သြား ) ခ်င္ တာ နဲ ႔အိမ္ သာ ဘက္ ရွိ ရာ အိမ္ အ ေနာက္ ဘက္ ကိုထြက္ သြား ၾကၫ္ ႔ လို ႔ ျပန္ အ ထြက္ကြ်န္ ေတာ္ လည္း စပ္ စပ္ စု စုသူ ႔ ၿခ ံ ဝန္း အ က်ယ္ ႀကီး ထဲ ကအ ေၾကာ္ ဖိုဘက္ ထြက္ ၾက ၫ္ ့ မိ တဲ ႔ အ ခါ
အား ပါး ပါး … … … ထင္း ထား တဲ ႔ ဂံု ေဒါင္ ေဘး မွာတစ္ တင္း ခြဲ အိပ္ နဲ ႔ ထၫ္ ့ ထား တဲ ႔
ေရ သန္ ႔ ဘူး ခြန္ အ ေဟာင္း ေတြအိတ္ ႏွစ္ ဆယ္ ေလာက္ ေတြ ႔ တယ္ ။
ပဲ မ်ိဳး စံု ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ ေတြႂကြပ္ ရႊ ၿပီး ေလ သ လပ္ ခံ နိဳင္ ၿပီးမ ေပ်ာ ႔ သြား ေအာင္ဆီ ပူ မိုး ၿဗ ဲ ဒယ္ အိုး ႀကီး ထဲ ကိုေရ သန္ ့ ဘူး ခြန္ ေတြ ထၫ္ ့ ရ တာ ေလ ။ဒါ မွ ႏွစ္ ျပန္ ေၾကာ္ ႂကြပ္ ရႊ ၿပီးစား ေကာင္း တာ ။ ။
= =
"" ဆီး အိမ္ ထဲ ေက်ာက္ တည္ ၍ ေသ ကုန္ ေတာ ႔ မည္ ""
ျပည္ပ နိဳင္ ငံ မ်ား က တင္ သြင္း လာ ေသာဓာ တု နည္း စဥ္ မ်ား ဆန္း သစ္ ထုပ္ လုပ္ ထား ေသာျဖဴ ဆြတ္ ေန ေသာ သ ၾကား ေတြ ဝယ္ မ စား ၾက နဲ ႔ ။ ဆီး အိမ္ ထဲ ေက်ာက္ တည္ ၿပီး ေသ ကုန္ လိမ္ ့ မည္ ။
ျမန္ မာ ျပည္ တြင္း ျဖစ္ ဝါ ညစ္ ညစ္သ ဘာ ဝ ႀကံ က ထုပ္ လုပ္ ေသာသ ၾကား အ စစ္ အ မွန္ ကို သာ ဝယ္ စား ၾက ပါ ။ ။
====
====
" ျမန္ မာ နိဳင္ ငံ တြင္ သံုး စြဲ သူ ေတြ ဒုကၡ အ ေတြ ႔ ဆံုးအ ေရာင္း ရ အ သြက္ ဆံုး ေဆး ဝါး အ တု ( သံုး ) မ်ိဳး "
( 1 ) ပ ဋိ သ ေႏၶ တား ေဆး အ တု ေသာက္ ေဆး / ထိုး ေဆး မ်ား ။
ဝင္ ေငြ မ ရွိ လို ႔ တား ေဆး သံုး ထား တဲ ႔ အိမ္ ေထာင္ သည္ မ်ားေဆး တု မိ ၿပီး ကိုယ္ ဝန္ ရ သ ျဖင့္ လူ မႈ ေရး ပ ဋိ ပ ကၡ ေတြ မွာရာ ဇ ဝတ္ မႈ ျဖစ္ သည္ အ ထိ ေနာက္ ဆက္ တြဲအ က်ိဳး ဆက္ မ်ိဳး စံု ေတြ ရႈ တ္ ေထြး ဆိုး ဝါး နိဳင္ သည္ ။

( 2 ) ေသြး တိုး ေရာ ဂါ ေသာက္ ေဆး အ တု မ်ား ။
ေသြး တိုး လို ႔ ေဆး ေသာက္ ပါ တယ္ တ ခ်ိဳ ႔ ေဆး တု ေတြ ကေသြး ဖိ အား မ က် လာ ဘူး ။ ေလ ျဖန္း သြား တယ္ ။တ ခ်ိဳ ႔ ေဆး တု မ်ား က ၿငိမ္ ႔ ၿငိမ္ ႔ ေညာင္း ေညာင္း ျဖည္း ျဖည္း ျခင္းေသြး ေပါင္ က် တာ မ်ိဳး မ ဟုတ္ ပဲ နည္း နည္း ေသာက္ ရုံ ျဖင့္ေသြး ေပါင္ ေတြ အ ထိန္း အ ကြက္ မဲ ႔ ခ်က္ ျခင္း က် ဆင္း သြား သည္ ။
ေရာ ဂါ သည္ က လည္း ေသြး ေပါင္ အ က် လြန္ လို ႔ေခါင္း မူး တာ ကို ေသြး ေပါင္ ထပ္ တက္ တယ္ လို ႔
စိတ္ ထင္ ၿပီး ေနာက္ ထပ္ တစ္ ခြက္ ထပ္ ေသာက္ မိ တဲ ႔ အ ခါအ သက္ ေသ ဆံုး တဲ ႔ အ ထိ ျဖစ္ တယ္ ။တ ခ်ိဳ ႔ ေသြး ေပါင္ က် ေဆး ေတြ ဟာ အ တု လို ႔ ေျပာ ရ ျခင္း ထက္စံ ခ်ိန္ မ မွီ ေသာ ေဆး ဝါး ဟု ေျပာ ရင္ ပို မွန္ တယ္ ။

( 3 ) ေသြး ခ်ိဳ ဆီး ခ်ိဳ ထိန္း ေဆး ေသာက္ ေဆး ႏွင့္ အင္ ဆူ လင္ ထိုး ေဆး အ တု မ်ား ။
ေသြး ခ်ိဳ ဆီး ခ်ိဳ ေရာ ဂါ သည္ ေတာ္ ေတာ္ မ်ား မ်ား က ေသြး တိုး ႏွင့္ႏွ လံုး ေရာ ဂါ ပါ ပူး တြဲ ကပ္ ပါ ၿပီး သား ျဖစ္ တယ္ ။အ ေရာင္း သြက္ ေဆး ဝါး ျဖစ္ လို ႔ အ တု အ လြန္ ေပါ သည္ ။ေဆး ဝယ္ ရင္ တ ခြက္ စာ အ ရင္ ဝယ္ ေသာက္ ၾကၫ္ ႔ ။OK ၿပီ ဆို မွာ ေနာက္ ထပ္ ေဆာင္ ထား ဖို ႔ ထပ္ ဝယ္ ပါ ။
ေဆး တု မိ ကာ က တုန္ က ရင္ ျဖစ္ ၿပီး ေခြ်း စီး ေတြ ျပန္အ ေမာ ေဖါက္ ကာ သ တိ လစ္ ေသ ဆံုး ရ သူ အ မ်ား ႀကီး ပါ ။
= = =
ဒီ လို နဲ ႔ ပဲ ရပ္ ကြက္ ထဲ မွာ ေခတ္ မ်ိဳး စံု ေရွ ႔ မွီ ေနာက္ မွီစ ကား ေျပာ ေဖၚ လူ ႀကီး ေတြ တစ္ ေယာက္ ၿပီး တစ္ ေယာက္နည္း နည္း လာ တယ္ ။ ။
= = =
လူ ေတြ ေတာ္ ေတာ္ မ်ား မ်ား က အ ထူး ကု ေဆး ခန္း / ေဆး ရုံ ေတြျပ သ ဖို ႔ ေငြ ေၾကး အ ခက္ အ ခဲ မ်ား စြာ ရွိ တယ္ ။အ ထူး ကု ေတြ ျပ လိုက္ ရင္ ဘာ စစ္ ညာ စစ္ဟို ဟာ ရုိက္ ဒီ ဟာ ရုိက္ နဲ ႔ ေဆး လံုး ဝ မ ကု ရ ေသး ဘူးစစ္ ေဆး မႈ ေတြ တင္ ပိုက္ ဆံ ငါး သိန္း ေလာက္ ေတာ ႔အ သာ က ေလး ေဟာ က နဲ ထြက္ သြား ပါ ေလ ေရာ ။ ။
= = =
ဒီ လို နဲ ႔ ပဲ ေဆး ဆိုင္ ငယ္ ေလး ေတြ အား ကိုး ၿပီးအ သိ မိတ္ ေဆြ ေတြ ေျပာ တဲ ႔ ေဆး ၫႊန္း ေလး ေတြေကာင္း ႏိုး ႏိုး ဝယ္ ေသာက္ ၾက ရ တယ္ ။ေသ မွ ေသ ေရာ ဝတ္ ကြ်တ္ သြား တယ္ လို ႔ေျပာ ၾက တယ္ ။ ။
= = =
မိတ္ ေဆြ အား လံုး က်န္း မာ ပါ ေစ ။ ။
= = =
ေတာ္ ၿပီ … … …
ဒီ အ ေၾကာင္း ေတြ ဆက္ မ ေရး ခ်င္ ေတာ ့ ဘူး ။ ။
= = = =
= = = =
Kophyogyi Kophyo
စားသံုးသူမ်ားသာ အျပစ္တင္ပါ၀ါးျမွစ္သဘာ၀ အ၀ါေရာင္ လွေအာင္အနီေရာင္ဆိုးမွ၀ယ္တယ္ပဲေၾကာ္ဆိုလည္း ၾကြပ္ရြေနမွအီၾကာေကြ႕ဆိုလည္း ေပ်ာ့ရင္မစားခ်င္ဘူးအစားအစာက္ို သဘာ၀အတိုင္း မစားခ်င္ၾကဘူးထမင္းဆိုင္ဆိုလည္း အခ်ိဳမွဳံ႕နိုင္းခ်င္းခ်ိဳရဲေအာင္ခ်က္တဲ့ဟင္းမွ အရသာ႐ွိတယ္ထင္ၾကတယ္ေဘးဥပဒ္ျဖစ္ၿပီေပါ့ 
အီၾကာေကြ႕ နံျပား စမူဆာပလာတာ စသည့္မုန္႔ေတြဟာျမန္မာ့႐ိုးရာအစားအစာမုန္႔ေတြ မဟုတ္ဘူး
ဒါေၾကာင့္ ႐ိုးရာမပ်က္ ႐ိုးရာမေပ်ာက္ေအာင္ျမန္မာမုန္႔ေတြကိုပဲအားေပးၾကလို႔ေရာဂါကင္းေ၀း အဟာရျဖစ္ေစပါတယ္
====
====
Thet Htut Aung
အေပၚကတေယာက္ေရးထားတာေတြ ့ရတယ္။ ဆိုင္တိုင္းမျဖစ္နိုင္ဘူးတဲ့။ေျပာျပပါ့မယ္။
အီျကာေကြးအျကီးျကီးေတြေရာင္းေနတဲ့ဆိုင္ေတြရဲ ့၈၀%အဲဒီလိုလုပ္ပါတယ္။နာမည္ျကီးလဘက္ရည္ဆိုင္တခ်ိဳေရာင္းတာျကည့္ပါ။အီျကာေကြအတံုးေသးေသးေလးေတြပြဲနဲေရာင္းပါတယ္။အေခ်ာင္းဆိုလဲလက္ညိွဴးသာသာအရွည္နဲ့ ့ဝဝတုတ္တုတ္ပုတိုေလးေတြပါ။
ကိုယ္စားေနတဲ့အီျကာေကြးနွစ္ထြာေလာက္ရွည္ျပီးမာဂေလာက္ျကီးျဖစ္ေနရင္ေသခ်ာျပီမစားနဲ့။နွစ္ျပန္ေက်ာ္ရယ္မုန့္ဟင္းခါးနဲ ့စားတဲ့ပဲေက်ာ္ကိုဗူးထဲမထည့္ဘဲသံုးရက္ေလာက္ထားျကည့္ပါ။ဘယ္ေတာ့မွမေျပာ့ပဲမာျကြပ္ေနတာပါ။
မုန့္ဟင္းခါးဆိုင္ေတြကပဲေက်ာ္ကိုကိုယ္တိုင္မေက်ာ္နိုင္ပါဘူးေဖာက္သယ္ယူရတာပါ။အဲဒီအေက်ာ္ျဖန့္တဲ့သူကလုပ္တာပါ။ဒါေတြဘာေျကာင့္သိလဲဆိုေတာ့သူငယ္ခ်င္းကနာမည္ျကီးလဘက္ရည္ဆိုင္ေလး
ဆိုင္ရန္ကုန္မွာဖြင့္ထားပါတယ္။သူတိုကနာမည္အပ်က္မခံနိုင္ေတာ့ကိုယ္တိုင္ေက်ာ္ရေတာ့အလုပ္ပိုေတြလုပ္ရတယ္လိုျငီးရွာတယ္
====
====
စိုင္းေနာ္ခမ္း စိုင္းေနာ္ခမ္း
ပုဇြန္ေျခာက္ဆိုရင္ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားေရမေဆးပဲ ပါစပ္ထဲကိုပစ္ထဲ့တတ္ၾကတယ္။ပုဇြန္ေျခာက္ကို ဘယ္လိုေနလွန္းသလဲဆိုေတာ့ကာပုဇြန္က ညႇီေတာ့ ယင္ေကာင္ေတြမိသားစုလိုက္လာနားၾကတာေပါ့မဟုတ္လားအာ့ ယင္ေကာင္မလာေအာင္တရုတ္ကလာတဲ့ ျခင္ေဆးဗူးေတြနဲ႔ပုဇြန္ေကာင္ေတြကို ျဖန္းထားတာမွ အားရပါးရပဲဘယ္ယင္မိသားစုမေျပာနဲ႔တေကာင္မွကိုမလာေတာ့တာလာမိရင္လည္း တခါတည္းပက္လက္လွန္သြားမယ္ အဟုတ္။လက္ဖက္သုပ္ထဲဆိုလည္း ပုဇြန္ေျခာက္ေတြေရမေဆးပဲ ထည့္တာေတြ႕ရတယ္။ကင္ဆာရဲ႕ အေျခခံေတြေပါ့။
====
====
U Sis Mg
အဲ စပ္မိလုိ႔ပါ
ပုဇြန္ေျခာက္ ငါးေျခာက္ေတြအေရာင္းထုိင္းလုိ႔ျကာလာယင္အေရာင္ေတြမလွလုိ႔ကေတာ့ေဆးရြက္ျကီး[ေဆးလိပ္ထဲထည္႔လိပ္ေသာေဆး] ကုိေရစိမ္ျပီးဖ်န္းပါသတဲ႔ဗ်ားအဲဒီေတာ့မြဲေျခာက္ေနတဲ႔ပုဇြန္ေျခာက္ ငါးေျခာက္ေတြကရဲတြတ္ေနျပီး ခုမွအသစ္လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္ပုံစံတဲ႔ဗ်ာ သူတုိ႔အေရာင္သာေျပာင္းတတ္တာအနမ့္မေျပာင္းတတ္ပါ နမ္းျပီးမွဝယ္ျကပါ ေဆးရြက္ျကီးနမ္႔ေတြေထာင္းထေနတာပါဘဲဒါေျကာင္႔အခ်ဳိ႕ဆုိငါးေျခာက္ပုဇြန္ေျခာက္စာျပီးေခါင္းမူး ေအာ့အန္ျကတာေပါ႔



Maung Maung Win
May 28 2015

No comments:

Post a Comment