Saturday, October 22, 2016

ေဂြးသီး ၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား



သရက္သီး နဲ႔ ယွဥ္ရင္ ေဂြးသီး က ပိုၿပီး အရည္ ရႊမ္းသလို ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ပို ေလ်ာ့နည္းကာ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ ေဂြးသီး ကို အလြယ္တစ္ ကူ ဝယ္ ယူလို့ ရသလို က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရွိတာ ကိုလည္း ေတြ႔ရပါတယ္။ ေဂြးသီး မွာ ဘယ္လို အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လို အေထာက္အကူျဖစ္ေစတယ္ ဆိုတာ ေလ့လာၾကည္႕ရေအာင္.။
 
(၁) ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ေလ်ာ႕နည္းျခင္း
ေဂြးသီး ဟာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ အလြန္ နည္းပါးတဲ့ သစ္သီး တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၁၀ဝ ဂရမ္ အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ေဂြးသီးေတြ မွာ ၂၉ ကယ္လိုရီပဲ ပါဝင္ပါတယ္။ 

သရက္ သီး ၁၀ဝ ဂရမ္ မွာ ၆၄ ကယ္လိုရီ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သရက္သီးနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ေဂြး သီးမွာ ကယ္လိုရီ ႏွစ္ဆ နီးပါး ေလ်ာ့နည္းမႈ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္ လိုရီ မ်ားမ်ား မရရွိဘဲ အစာ စားခ်င္စိတ္ ကို ေက်နပ္မႈ ရရွိေစကာ က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ရရွိ ေစပါတယ္။

(၂) အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင္႕မားျခင္း
ေဂြးသီး မွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါ ဝင္ပါတယ္။ ေဂြးသီး ၁၀ဝ ဂရမ္ ပမာဏမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၅ ဒသမ ၇ ဂရမ္ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္ ရဲ႕ ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ရရွိေစပါတယ္။ ေဂြးသီး မွာ ပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ဟာ ဝမ္း မွန္မွန္ သြားေစတာ၊ အူမႀကီး ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာကို ေကာင္းမြန္ေစတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း ကင္းေစတာ စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရရွိေစပါတယ္။ 

အမွ်င္ဓာတ္ ဟာ အစာ ေၾကညက္ခဲတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္ မႈျမင့္မားတဲ့ ေဂြးသီး စားတာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ နဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈ မ်ားျခင္း
ေဂြးသီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏ မွာ ဗီ တာမင္စီ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္း အတာ ရဲ႕ တစ္ဝက္ နီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ ဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္ျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ ေတြ အတြက္ လိုအပ္ပါတယ္။ ေကာ္လာ ဂ်င္ တည္ေဆာက္မႈ အတြက္ လိုအပ္သ လို အနာက်က္ေစပါတယ္။ 

ဗီတာမင္စီ က အေရးႀကီးတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ဆဲလ္ေတြကို ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးကာ ႏွလံုးေရာဂါ နဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဗီတာ မင္စီ ဟာ ကိုယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ က်န္းမာ ေရး အတြက္ အေရးပါသလို ခႏၶာကိုယ္ က သံဓာတ္ စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္ လည္း ကူ ညီပါတယ္။




(၄) သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားျခင္း ေဂြးသီး မွာ သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မား ပါတယ္။ သံဓာတ္ ဟာ ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္ ပို႔ေဆာင္ေရးအတြက္ မရွိ မျဖစ္ သတၲဳဓာတ္ တစ္မ်ိဳးပါ။ ကမၻာေပၚ မွာ သံဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲဲ့့ တဲ့ ေသြးအားနည္းေရာ ဂါ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ေဂြးသီး ၁၀ဝ ဂ ရမ္ မွာ သံဓာတ္ ၃ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ္ ပါ ဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ သံဓာတ္ ပမာဏရဲ႕ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ရရွိ ေစပါတယ္။

(၅) ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ျခင္း ေဂြးသီး ၁၀ဝ ဂရမ္ မွာ ကယ္လ္စီ ယမ္ ၃၂ မီလီဂရမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ သံုးရာခိုင္ ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ ဟာ အ႐ိုးေတြ ကို သန္စြမ္း က်န္းမာေစတဲ့ သတၲဳဓာတ္ တစ္မ်ိဳးပါ။ ပံုမွန္ျကြက္သား လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ နာ့ဗ္ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ေရး အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ အလံုအေလာက္ မွီဝဲဖို႔ လိုအပ္ေနပါတယ္။


Credit to ၾကယ္စင္ - Good health 
 နည္းစနစ္က်က်အေတြးအေခၚ




No comments:

Post a Comment