Monday, January 9, 2017

လူသိနည္းတဲ႔ ဆန္ ရဲ႔ လ်ိွု႔၀ွက္ခ်က္မ်ား




ဆန္ ဆိုတာ စာေရးသူတို႔ အာရွတိုက္သားေတြ အတြက္ေတာ့ အဓိက အစားအစာ တစ္ခုပါ။ ေန႔စဥ္ မပါ မျဖစ္ စားၾကသလို အဆာေျပ မုန္႔ပဲသေရစာေတြမွာလဲ ဆန္ ပါ၀င္တာကိုၾကည့္ရင္ သိႏိုင္ပါတယ္။

 ေရြးခ်ယ္စရာ အစားအေသာက္ မ်ားတဲ့ ဒီေန႔ေခတ္ႀကီးမွာေတာ့ ထမင္းအျပင္ တစ္ၿခား ေရြးခ်ယ္စရာေတြ ရွိတယ္ ဆိုေပမယ့္ ထမင္း ကေတာ့ တဲြဖက္ အေနနဲ႔ စားေနၾကဆဲပါ။ တစ္ခ်ဳိ႔ဆို တစ္ၿခား အစား အေသာက္ေတြ ဘယ္ေလာက္ပဲ စားထားပါေစ ထမင္း စားလိုက္ရမွ ေက်နပ္တဲ့ သူေတြရွိပါတယ္။

ဆန္ေပၚေပါက္ေလာက္တဲ့ သမိုင္းေၾကာင္းဟာ ႏွစ္ေပါင္းေထာင္ေက်ာ္ သက္တမ္း ရွိၿပီလို႔ မွတ္သား ရပါ တယ္။ ေလ့လာခ်က္ေတြ အရေတာ့ တရုတ္ျပည္မွာ ဆန္ကို ပထမဆံုး စိုက္ပ်ဳိးခဲ့တာ ႏွစ္ေပါင္း ၆ ေထာင္ေက်ာ္ သက္တမ္း ရွိေနပါၿပီ။ 

မၾကာေသးမီက ေလ့လာခ်က္ မွာေတာ့ ဆန္မ်ဳိးေစ့ကို လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၉ ေထာင္ေက်ာ္ ကတည္းက ေတြ ႔ ရွိခဲ့ၾကတာပါတဲ့။ အာရွႏိုင္ငံေတြ ကေန တစ္ဆင့္ ေနာက္ပိုင္းမွာ ဥေရာပ၊ အီဂ်စ္၊ အိႏိၵယ၊ အေမရိက နဲ႔ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံေတြ အထိ ကမာၻ တစ္၀ွမ္း ျပန္႔ႏွံ႔သြားခဲ့ပါတယ္။
  

ဆန္မွာလည္း အမ်ဳိးအစား အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ ဆန္လံုးရွည္ က ေပါ့ေပါ့ပါးပါး နဲ႔ အဆီ နည္းပါတယ္။ လူ သိ မ်ားတဲ့ စံပယ္အနံ႔ ထိုင္းဆန္ နဲ႔ အိႏိၵယ၊ ပါကစၥတန္တို႔မွာ စားတဲ့ ဘာ့စ္မာတီ ဆန္ေတြက ဆန္လံုးရွည္ မ်ဳိး၀င္ေတြပါ။ 

အေနေတာ္ ဆန္ေစ့ အမ်ဳိးအစား ကေတာ့ ခ်က္လိုက္တဲ့ အခါ တစ္ၿခားဆန္ေတြထက္ အျမွဳပ္ ပိုထြက္ၿပီး ဆူရွီ တို႔လို ဂ်ပန္ အစားအစာ လုပ္တဲ့ေနရာမွာ အသံုးမ်ားပါတယ္။ ဆန္လံုးေသး အမ်ဳိးအစား ကေတာ့ တျခား ဆန္ေတြထက္ ပိုေစးၿပီး အီတလီ နဲ႔ စပိန္ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြမွာ ထည့္သံုးၾကပါတယ္။



ဆန္ ကို ျမင္ေနက် အျဖဴေရာင္ မဟုတ္ပဲ ေနာက္ထပ္ အမ်ဳိးအစားခဲြေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။ တရုတ္ျပည္မွာ ခရမ္းေရာင္ ဆန္လို႔ လူသိမ်ားတဲ့ ငခ်ိပ္ဆန္၊ ေနာက္ထပ္ ဘာ့စ္မာတီ ဆန္ နီညိဳ ေရာင္နဲ႔ ေျမာက္အေမရိကား နဲ႔ တရုတ္ျပည္မွာ စိုက္ပ်ဳိးေလ့ရွိတဲ့ wild rice ေတြပါ။ 

အျဖဴေရာင္ဆန္ နဲ႔ ဆန္လံုးညိဳေတြဟာ အေရာင္ပဲ ကဲြျပားတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အာဟာရ တန္ဖိုးခ်င္းလည္း မတူပါဘူး။ ဆန္လံုးညိဳ အမ်ဳိးအစားေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုေကာင္းၿပီး အာဟာရလည္း ပိုျဖစ္သလို အမွ်င္ဓာတ္လည္း ပိုမ်ားပါတယ္။

စာေရးသူတို႔ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနတဲ့ ထမင္းရဲ႕ အဓိက အာဟာရ တန္ဖိုးေတြ ကေတာ့ ကိုယ္လက္ လွဳပ္ရွားဖို႔ အားျဖစ္ေစတဲ့ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ၾကြက္သား သန္မာၿပီး ႀကီးထြား ဖံြ႔ၿဖိဳးဖို႔ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ ကိုယ္ခံ အားေကာင္းေစတဲ့ မဂၢနိစ္ တို႔ ပါ၀င္ပါတယ္။ 

တစ္ၿခား အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ကေတာ့ အစာေျခ စနစ္ေကာင္းေစၿပီး၊ ေယာင္ရမ္း တာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ သက္သက္လြတ္ သမားေတြ အတြက္ သင့္ေတာ္သလို အေရာင္၊ အနံ႔၊ အရသာေတြ ထပ္ျဖည့္ မထားလို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

ဆန္လံုးညိဳေတြမွာ ေစာေစာကေျပာခဲ့ သလိုပဲ အမွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္မွဳမ်ား သလို ဗီတာမင္ နဲ႔ ပရုိတင္းဓာတ္ေတြ အျပည့္အ၀ ပါ၀င္ပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္ေတြ အရေတာ့ ဆန္လံုးညိဳေတြက ကင္ဆာ ဆဲလ္ျဖစ္ႏိုင္မွဳကို ကာ ကြယ္ေပးသလို ကိုလက္စထေရာ ကိုလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

 ေနာက္ထပ္ေတြ႔ရွိခ်က္ေတြ အရ အဲလ္ဇိုင္းမား ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အျပင္ အက္စမာ နဲ႔ ဓာတ္ မတည့္ ယားယံတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ အာရုံေၾကာစနစ္ ကိုလည္း ပိုေကာင္းေအာင္ ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။

ငခ်ိပ္ဆန္ မွာ အေစးနဲ႔ မေစးတာ ဆိုၿပီး ၂ မ်ဳိး ရွိပါတယ္။ တျခားဆန္ေတြ ထက္ antioxidant အျမင့္ ဆံုးျဖစ္လို႔ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး ေသြး သန္႔စင္ေစပါတယ္။ 

 ေနာက္ ဆံုး တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ wild rice ကေတာ့ စပါးႏွံ မ်ဳိးႏြယ္၀င္ မဟုတ္ပဲ ျမက္မ်ဳိးႏြယ္ပါ။ ပံုမွန္ ဆန္ထက္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ ပိုခ်က္ရၿပီး အရသာလည္း ပိုဆိမ့္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳ ထက္ အဆ ၂၀ အမွ်င္ဓာတ္ ပိုမ်ားၿပီး ပံုမွန္ဆန္ အျဖဴထက္ အဆ ၃၀ antioxidant ပိုမ်ားတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

wild rice ေတြဟာ ေစ်းကြက္ ထဲမွာ ျမင္ေတြ႔ရခဲၿပီး စိုက္ပ်ဳိးမွဳ မရွိသေလာက္ ရွားတာမို႔ ေစ်းလည္းျမင့္ ပါတယ္။ အလွအပ အတြက္ ဆန္ေဆးရည္ကို တိုနာ အျဖစ္ သံုးၾကသလို ဆံပင္ သန္စြမ္းၿပီး ဆံသား မည္း နက္ေအာင္လည္း အသံုးမ်ားတယ္လို႔ မွတ္သားရပါတယ္။ 

 ေနာက္ပိုင္း facial mask အျဖစ္ေရာ၊ တျခား skin care products ေတြမွာပါ သံုးစဲြ လာတာေတြ႔ရပါတယ္။ အာဟာရလည္းျဖစ္၊ အသားအေရ အတြက္လည္းေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ဆန္ ရဲ႕အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို  ေလ့လာ စရာ အျဖစ္ စုစည္းေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။


Ref: Asian Beauty Secrets
Source 

No comments:

Post a Comment